Oficialii Comisiei Europene au explicat astăzi, referindu-se la recenta scrisoare a Franţei şi Germaniei ţări care au cerut să poată reintroduce controale la frontierele interne dacă va fi necesar, că acest drept le este recunoscut, dar pentru o perioadă limitată la cinci zile. Dacă vor mai mult, pentru că Schengen e un bun comun al UE, trebuie să aibă majoritate calificată în Consiliu, spune propunerea de reformă a spaţiului fără frontiere pe care Executivul UE a anunţat-o în toamna lui 2011.
„Vrem să punem mai multă Europă în Schengen, o zonă fără frontiere mai puternică, mai transperatentă şi să promoveze mai bine libera circulaţie. Propunerea noastră vrea să crească încrederea reciprocă între statele membre şi să impună mecanismul de decizie european în chestiunea Schengen: deciziile care efectează acest spaţiu comun trebuie să fie luate la nivel european şi nu unilateral aşa cum se întâmplă acum", a explicat Michele Cercone, purtător de cuvânt al comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.
El a reamintit că, sub actualele reguli, deciziile unilaterale de introducere temporară a controalelor interne pot fi făcute dacă există „o ameninţare serioasă", spune actualul cod Schengen „Fără să cerem schimbarea acestor lucruri vrem să protejăm acest bun comun printr-o decizie la nivel coumn, cu respect pentru suveranitatea naţională", a mai precizat purtătorul de cuvânt al CE.
Întrebat dacă, în opinia CE, statele membre nu pot decide singure ce este „o ameninţare serioasă" şi ce nu, Cercone a explicat în ce condiţii cere Executivul UE să intervină asupra deciziilor naţionale, potrivit propunerii pe care Bruxelles-ul a anunţat-o în septembrie anul trecut.
„Statele membre pot să impună graniţe, unilateral, timp de cinci zile - calculate în funcţie de evenimentele din trecut spune propunerea noastră. Şi dacă după cinci zile, vor să prelunge