Pentru celebra calugarita-vindecatoare, inima este lacasul sufletului.
Avand acest centru de greutate, restul corpului poate fi privit ca o casa. In tratatul ei de medicina, Hildegard zaboveste asupra cauzelor mentale si afective care produc bolile de inima, descriind sentimente, ganduri si stari ce produc umori bune sau rele si astfel intaresc ori slabesc inima. In viziunea faimoasei vindecatoare medievale, inima este o fabrica de ganduri, de unde pornesc sentimente ce pot influenta secretiile hormonale. Acestea vor crea persoanei respective fie o stare de spirit optimista, fie una melancolica.
"Astfel, sufletul locuieste in inima ca intr-o casa, deschizand si inchizand usa prin care gandurile ies si intra, le cerceteaza ca printr-o fereastra si impinge puterile lor, parca nascute din valvataia unui foc, pana sus, la creier, ca la un horn, pentru ca acolo sa le incerce si sa le deosebeasca unele de altele. Gandurile sunt sorgintea stiintei despre bine si rau, ele pastreaza toate lucrurile intr-o randuiala anume, aceasta este menirea gandurilor. Gandurile sunt izvorul bunatatii, al intelepciunii, dar si al nebuniei si al altor porniri asemanatoare, deoarece din inima, prin usa ei, ies si ganduri rele. Mai departe, pornind de la inima, exista o cale catre elementele prin care omul transpune in fapta ceea ce gandeste. Fortele gandurilor se ridica la creier, iar acesta le inmagazineaza, fiindca el, creierul, alimenteaza intregul corp, asa cum roua hraneste cu umezeala toata pajistea. Insa daca intr-un om colcaie umori rele si greu mirositoare, ele trimit la creier un soi de fum inveninat".
Pe langa ganduri, o alta sursa a umorilor rele o reprezinta alimentatia gresita sau "otravurile din bucatarie". "Daca stomacul se inflameaza din pricina unor mancaruri ce i-au cazut greu, iar felurite bauturi daunatoare au slabit basica fierii, amandoua fac sa cu