In vremurile noastre, progresul tehnologic si comunicarea pe internet au influentat enorm relatia parinte-copil. Acum poti vedea ce face copilul tau folosind telefonul mobil, ii poti trimite SMS-uri cand nu poti ajunge la timp sau chiar poti trage cu ochiul la cum se distreaza in tabara de vara in pozele postate pe retelele de socializare. Dar oare toate aceste gadgeturi si influenta web-ului il ajuta sa devina o persoana independenta si responsabila? Adolescentii se pot simti frustrati atunci cand parintii le "scaneaza" profilurile de Facebook si le controleaza celularul, informeaza commonsense.com. Iata ce poti face pentru a ramane prieten cu adolescentul tau atat pe web, cat si in viata de zi cu zi.
Protocolul pe Facebook
Unii parinti insista sa fie "prieteni" cu copiii lor pe retele de socializare unde adolescentii isi creeaza profiluri. Prin asta vor sa se asigure ca nu folosesc un limbaj inadecvat, poze vulgare sau informatii compromitatoare.
Ca parinti avem tot dreptul sa verificam siguranta copilului, dar nevoia excesiva de control ar putea dauna foarte mult relatiei, mai ales la varsta dificila a adolescentei.
Prin urmare, psihologii americani au formulat cateva reguli de buna purtare atunci cand ne intalnim cu copilul in spatiul virtual: daca a anuntat o actiune care nu-ti convine, lasa-i un mesaj privat si nu in spatiul public. Daca poti, amana discutia pentru acasa. Abtine-te sa faci tot timpul comentarii si sa te amesteci in conversatiile pe care le are cu ceilalti pusti. Rezista tentatiei de a-i verifica din doua in doua minute profilul. Se va simti spionat.
Respecta confidentialitatea conversatiilor virtuale
Pe vremuri ne exprimam sentimentele prin scrisori lungi si romantice si ne pastram secretele in jurnale bine ascunse de parinti. In era internetului, fetitele isi spun secretele pe Messenger, pe Twitter sau in al