- Diverse - nr. 997 / 20 Aprilie, 2012 Specialistii americani de la Institutul National Impotriva Cancerului, citati de descopera.ro, sustin ca persoanele care consuma zilnic usturoi prezinta un risc mai scazut de a se imbolnavi de cancer. Mai exact, ele sunt protejate de cancer de stomac, de colon, de san, de esofag si de cancer bucal. Explicatia oamenilor de stiinta este aceea ca usturoiul contine alicina, o substanta cu efect puternic anticancerigen, care se elibereaza numai atunci cand usturoiul este pisat, intr-un singur catel gasindu-se aproximativ noua miligrame de alicina. Totodata, usturoiul creeaza un scut protector in jurul principalelor organe, prevenind astfel aparitia bolilor cardiovasculare, reumatismului si hipertensiunii, fiind si o importanta sursa de vitamine (A, B1, B6 si C), de minerale (magneziu, calciu, potasiu, iod, zinc), de aminoacizi si de enzime. Hipertensivii care consuma zilnic un catel de usturoi reusesc sa isi mentina mai usor tensiunea sub control. In caz contrar, boala evolueaza si se complica, creand astfel premisele aparitiei infarctului si accidentului vascular cerebral. Pe langa faptul ca normalizeaza nivelul tensiunii arteriale, usturoiul previne si aparitia aterosclerozei, afectiune a vaselor de sange care sta la originea multor probleme cardiovasculare. Mai exact, reduce nivelul colesterolului "rau”, responsabil de formarea ateroamelor (depunere de grasimi pe vasele de sange), si creste nivelul colesterolului "bun”. De asemenea, scade nivelul trigliceridelor. Alicina din compozitia usturoiului este renumita si pentru proprietatile antibiotice. Cel mai elocvent studiu privind efectul antibiotic al usturoiului a fost realizat de cercetatorii americani de la Universitatea din Boston, care au observat o ameliorare a starii de sanatate a voluntarilor diagnosticati cu penumonie stafilococica si streptococica si care prezentau rez