Tinerii tind sa consume mai putin alcool si tutun, dar in schimb consuma droguri ilegale, sedative si spre alte droguri cu proprietati psihoactive, comercializate sub numele de "droguri legale sau "etnobotanice".
Numarul de consumatori de "droguri usoare" a crescut in mod ingrijorator la nivel national si s-a suprapus cu diversificarea consumului la generatia adulta si la femei, arata un raport al Agentiei Nationale Antidrog pe anul 2011. Printre cele mai consumate drogurile se numara este canabisul -1,6%, urmat de ecstasy - 0,7%, heroina - 0,3% si cocaina - 0,3%, se specifica in raportul ana.gov.ro.
Tinerii cu varste 15-34 de ani din Bucuresti, Ilfov si Vestul tarii consuma cu predilectie canabis si ecstasy. De altfel, la nivelul Capitalei au fost identificati un numar estimat de 18.297 de "consumatori problematici" de droguri.
Tot in Capitala, in anul 2010 s-au inregistrat 33 de decese, si un altul in Ilfov. Majoritatea celor care au decedat ca urmare a intoxicatiei cu droguri 30 erau barbati cu varste in jur de 29 de ani. Cazurile de deces din Capitala s-au inregistrat in zonele Rahova - Ferentari, Pantelimon, Colentina - Doamna Ghica (desi inainte astfel de cazuri se intamplau cu predilectie in Rahova-Ferentari).
Numarul femeilor consumatoare de droguri a crescut, mai avertizeaza specialistii.
In perioada 2005-2011 (primele 8 luni), la nivelul Serviciului de Neonatologie al Departamentului Obstetrica-Ginecologie "Gheorghe Polizu" au fost inregistrate 23 de cazuri de nou nascuti proveniti din mame consumatoare de droguri ilegale. Drogul principal consumat de femei a fost heroina consumata si in in asociere cu metadona, morfina ori "etnobotanice".
Majoritatea nou-nascutilor au manifestat sindrom de sevraj manifestat prin convulsii, agitatie excesiva, febra, hemoragii digestive, infectii cu sifilis, H