Continuăm publicarea imaginilor de "case vechi" din perioada anilor 1890 care, în opinia noastră, se cer înscrise pe Lista monumentelor istorice nu numai din cauza vechimii, dar şi a calităţilor arhitectonice. Poate că un asemenea demers ar înlesni nu numai păstrarea, ci şi restaurarea lor, demers care, în ultima vreme, a devenit foarte actual, ridicând întrebarea dacă se poate constata…
O "explozie" a restaurărilor?
S-a făcut destul de mult caz de faptul că restaurarea/conservarea unor clădiri din Bucureşti nu se bucură de suficient interes. Aşa să fie ?
În lipsa unor date oficiale, ne vom folosi de acelea puse la dispoziţie de propriile noastre investigaţii, în cadrul cărora am inventariat fotografic aproximativ 900 de case (imobile de locuit) construite până la începutul secolului XX aflate cele mai multe dintre ele într-un stadiu care ar necesita operaţiuni de restaurare. În acelaşi timp, am constatat existenţa a 460 de case care au fost deja renovate, deci un număr care să ne permită afirmaţia că o asemenea operaţiune s-a aflat în atenţia proprietarilor din motive diverse, mergând de la plăcerea de a locui un spaţiu frumos, destinat să rămână, la interesul comercial, căci multe din ele au devenit sedii ale unor asemenea întreprinderi.
E mult, e puţin ? Greu de răspuns la această întrebare care are conotaţii din cele mai diverse. Dar, de fapt...
Ce înseamnă a restaura ?
Potrivit "Dicţionarului Explicativ al Limbii Române", acest termen are înţelesul de "a repara, a aduce în bună stare, a reface în forma iniţială un monument de arhitectură, o pictură etc". Termenul este oarecum similar cu acela de "a conserva" care, în ceea ce priveşte subiectul nostru, înseamnă "a prelucra în vederea păstrării îndelungate".
Că este vorba de o operaţiune tot mai prezentă în preocupările actuale ale specialiştilor, dar şi ale unui