Reprezentanţii Aquaserv au semnat, ieri, un contract în valoare de peste şase milioane de euro pentru modernizarea staţiei de tratare a apelor uzate a Târgu-Mureşului. Situată în localitatea Cristeşti, Staţia va fi retehnologizată, iar cantitatea de nămol ar urma să fie redusă la o treime.
Contractul face parte din proiectul POS Mediu "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş", în valoare de 110,8 milioane de euro.
"Prin acest contract urmează să reglementeze situaţia nămolului. Contractul este încheiat cu un consorţiu format din două firme din Spania - Copasa şi Ain Active - şi una din Târgu Mureş, SC Las Prom SRL, are o valoare de peste 6 milioane de euro şi termen de execuţie de 32 de luni, din care 12 luni pentru garanţie. Se va face o retehnologizare a liniei nămolului, pentru a ajunge la o reducere a cantităţii de nămol produs în această staţie, de la 22.000 de tone, la 7.000 de tone anual", a spus Şeful Unităţii de Implementare a Proiectului, Torzsok Sandor, care a arătat că firmele spaniole vor asigura proiectarea şi partea de echipamente şi de optimizare a uscării nămolului, în timp ce firma românească va fi executantul.
Astfel, în urma investiţiei, nămolul rezultat va fi dus la depozitul regional ecologic de deşeuri care se construieşte la Sânpaul, tot din fonduri europene.
Miercuri, la sediul Primăriei, a fost semnat contractul de credit între Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Compania AQUASERV S.A., credit în valoare de 11,4 milioane de euro.
Potrivit comunicatului de presă dat publicităţii de S.C. Aquaserv S.A., creditul este necesar pentru a acoperi cofinanţarea de 10,32%, care revine operatorului regional AQUASERV, din valoarea totală de 110,8 milioane de euro a proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş”, c