Comisia Europeană trebuie să folosească toate instrumentele de rezolvare a disputelor pe care le oferă Organizaţia Mondială a Comerţului şi G20 pentru a răspunde deciziei "unilaterale şi arbitrare" a Argentinei de a expropria compania energetică YPF, filiala din Argentina a grupului spaniol Repsol, potrivit unei rezoluţii adoptate vineri de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
Deputaţii europeni deplâng acţiunea Argentinei şi cer Comisiei şi Consiliului să analizeze măsurile posibile pentru a evita astfel de situaţii în viitor, inclusiv măsuri de suspendare parţială a preferinţelor tarifare. Autorităţile argentiniene 'ar trebui să se întoarcă la masa dialogului şi a negocierilor', afirmă rezoluţia.
Eurodeputaţii subliniază că decizia 'unilaterală şi arbitrară' a Argentinei echivalează cu un atac asupra exercitării liberului antreprenoriat şi principiului siguranţei legislative, "provocând astfel deteriorarea mediului investiţional pentru companiile europene în Argentina". Textul a fost adoptat cu 458 de voturi pentru, 71 împotrivă şi 16 abţineri.
Deputaţii europeni cer Consiliului, Comisiei şi înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Catherine Ashton să depună toate eforturile pentru a apăra prezenţa şi investiţiile Europei în Argentina. Comisarul pentru comerţ Karel De Gucht şi Catherine Ashton ar trebui să folosească de asemenea 'toate căile diplomatice aflate la dispoziţia lor' pentru a rezolva această situaţie împreună cu omologii lor argentinieni.
Parlamentul îşi exprimă "profunda" preocupare legată de situaţie întrucât aceasta reprezintă "neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute de acordurile internaţionale" şi atrage atenţia cu privire la efectele negative pe care le-ar putea avea astfel de măsuri, cum ar fi retragerea investiţiilor