Alegătorii francezi vor da un prim răspuns, la 22 aprilie, în turul întâi al scrutinului prezidenţial, la întrebarea dacă Nicolas Sarkozy, care îl înfruntă pe socialistul François Hollande, poate obţine o răsturnare de situaţie, inedită în istoria politică recentă a Franţei, relatează AFP.
La sfârşitul anului trecut, unii reprezentanţi din tabăra sa se întrebau în privat dacă un alt candidat din rândul dreptei franceze nu ar fi mai bine plasat. Impopular ca nimeni altul înaintea sa, Nicolas Sarkozy era creditat în al doilea tur cu 40% din intenţiile de vot, faţă de 60% pentru adversarul său, la vremea respectivă fiind prezentat ca eliminat chiar din primul tur.
Însă, cu două săptămâni înainte de scrutin, ajutat de evenimente şi ducând o campanie eficientă şi agresivă, preşedintele în exerciţiu revine în cursă, chiar dacă François Hollande îşi păstrează avansul.
Preşedinţia celei de a cincea puteri mondiale urmează să revină unuia dintre cei doi, niciunul dintre ceilalţi opt candidaţi nefiind, în acest stadiu, în măsură să se califice pentru turul doi, prevăzut pentru 6 mai, conform tuturor anchetelor.
Într-un stil provocator, Nicolas Sarkozy îşi exprimă încrederea în mod frcvent. "Voi câştiga şi îţi voi spune şi de ce. El nu este bun, iar acest lucru începe să se vadă. Hollande este nul!", a declarat el recent pentru o jurnalistă de la cotidianul Le Monde.
Adversarul său răspunde că nici nu se pune problema să coboare pe acest "teren de joacă", răspunzând acestui tip de atac.
Ambii în vârstă de 57 de ani, François Hollande şi Nicolas Sarkozy nu puteau fi mai diferiţi. Socialistul este un bărbat afabil, un adept al consensului.
După cinci ani de mandat, preşedintele în exerciţiu a pariat pe mobilizarea taberei sale, dreapta, şi a profitat de pe urma sondajelor sale nefavorabile pentru a se prezenta, în pofida oricărei aşteptări