Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a efectuat astăzi recepţia la terminarea lucrărilor pentru diminuarea riscului seismic la sediul Primăriei Sectorului 1 din Bucureşti, clădire inclusă în lista monumentelor istorice.
Lucrările s-au realizat în cadrul Proiectului de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţiilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă – Componenta B: Reducerea riscului seismic şi au fost finanţate dintr-un împrumut de la Banca Mondială şi cofinanţat de Guvernul României, după cum se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.
Clădirea primăriei a fost construită în stilul arhitecturii neoromâneşti interbelice, în perioada 1927-1929, şi are un regim de înălţime S+P+M+3E şi o suprafaţă totală de 7.096,28 metri pătraţi. Lucrările executate au cuprins cămăşuirea pereţilor cu diafragme de beton armat, desfacerea şi refacerea finisajelor, a plafoanelor decorative, a scării principale monumentale şi a scării secundare, refacerea instalaţiilor de încălzire, sanitare şi electrice, precum şi a termoizolaţiei cu materiale din polistiren extrudat şi a şapei. Toate aceste lucrări au fost executate în aşa fel încât clădirea încadrată ca monument de arhitectură să nu-şi schimbe aspectul exterior, principalul obiectiv fiind asigurarea construcţiei existente la seism şi necesitatea alinierii la standardele actuale pentru managementul situaţiilor de urgenţă specifice acestui tip de construcţie.
Valoarea totală a lucrărilor este de 21.722.254,46 de lei, din care împrumutul şi cofinanţarea Guvernului României reprezintă 11.908.854,11 lei (54,82%) şi alocarea de la bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor este de 9.813.400,35 de lei (45,18%).
Implementarea a fost coordonată de Unitatea de Management al Proiectului din cadrul MDRT (în calitate de administrator de proiect şi coor