Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane vara trecută în regiunea Oslo, a declarat vineri că este o persoană "foarte simpatică", dar că a fost nevoit să îşi refuleze emoţiile începând din 2006 încoace, pentru a putea comite atacurile, relatează AFP.
"Sunt o persoană foarte simpatică într-o perioadă normală", a declarat el în cea de a cincea zi de proces.
Însă extremistul de dreapta a precizat că a fost nevoit să îşi refuleze emoţiile, prin practicarea meditaţiei, şi să îşi întrerupă legăturile sociale, în 2006, pentru a putea să se pregătească să comită cele două atacuri de la 22 iulie 2011.
În acea zi, acesta a deschis focul asupra a sute de tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe Insula Utoya, omorând 69 de persoane, în principal adolescenţi.
Anterior, el a detonat o bombă lângă sediul Guvernului nrovegian, în centrul capitalei Oslo, ucigând alte opt persoane.
Controverse privind sănătatea mentală
Declarându-se în război împotriva "elitelor" care permit "islamizarea" Europei, Breivik a recunoscut faptele de care este acuzat, dar refuză să pledeze vinovat.
El a explicat, vineri, că a decis să comită o "operaţiune sinucigaşă" - se gândea că va muri pe 22 iulie - după ce a epuizat "toate căile paşnice" de a-şi promova cauza naţionalistă, o tentativă care s-a lovit de "cenzura" presei, controlată, în opinia sa, de multiculuralism.
Breivik a acuzat încă o dată presa europeană că cenzurează în mod sistematic ideologia naţionalistă, încă de la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, şi a apreciat că şcoala este o "tabără de îndoctrinare" care acţionează în contul "marxismului cultural".
Pentru a putea comite tirul, extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, a precizat că a recurs la un "mecanism de apărare" şi că şi-a "dezumanizat" victimele antrenându-se mental timp de mai mulţi ani.