Pesticidele au devenit o problemă pentru domeniul apicol la nivel mondial după ce foarte multe colonii de albine din Statele Unite şi America de Sud au fost decimate ca urmare a polenizării pe terenuri unde a fost utilizat un pesticid folosit pe scară largă în agricultură. Europa ar putea fi afectată în curând de aceiaşi problemă, avertizează preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ion Fetea.
„Pesticidele au devenit o problemă pentru acest sector. Sunt state în care din cauza folosirii excesive a pesticidelor s-a ajuns la o morbiditate ridicată a albinelor. Se întâmplă mai ales în Statele Unite şi în America de Sud, dar şi Europa ar putea fi afectată în perspectivă de aceiaşi problemă”, a spus Fetea.
El a arătat că în România nu sunt încă astfel de probleme pentru că există foarte multe terenuri nelucrate, dar în ultimii ani a apărut un alt fenomen, cel al importurilor de pesticide periculoase.
„Sunt aduse în ţară ierbicide care în Vestul Europei nu se mai pot utiliza, aşa că sunt date fermierilor români cu titlu gratuit. Aceştia le utilizează fără să se gândească la consecinţe”, a avertizat Fetea.
Potrivit acestuia, familiile de albine din ţara noastră au fost afectate în acest an de gerul foarte mare de peste iarnă, fiind judeţe unde pierderile au fost şi de 15-20%, în condiţiile în care normală este o morbiditate de 3-5%.
„Trebuie să se ţină cont că de polenizarea albinelor depind 84% din speciile de plante ale lumii şi că polenizarea asigură 76% din producţia aliemntară la nivel mondial”, a precizat Fetea.