DNA a arătat, la momentul propunerii arestării preventive a fiului fostului procuror general adjunct, Andrei Gherasim, şi a omului de afaceri Nikolaus Mann, că DIICOT s-a sesizat în cazul acestuia din urmă privind o mită de 200.000 de euro, complice fiindu-i denunţătorul din acest caz.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 13 aprilie, că omul de afaceri Nikolaus Mann şi avocatul Andrei Gherasim, fiul fostului procuror general adjunct Traian Gherasim, pot fi cercetaţi în libertate, dispunând în cazul acestora interdicţia de a părăsi ţara în dosarul în care sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă şi, respectiv, trafic de influenţă.
Instanţa arată în motivarea deciziei, dată publicităţii vineri, că procurorul DNA care a cerut arestarea celor doi a arătat, în sala de judecată, că DIICOT s-a sesizat în legătură cu posibile fapte de luare de mită şi trafic de influenţă pe care le pregăteau denunţător din acest dosar, L. T., şi omul de afaceri Nikolaus Mann, totul având legătură cu un alt dosar decât cele două pentru care s-a sesizat DNA.
"Reprezentanta Ministerului Public precizează că în ceea ce priveşte sesizarea din oficiu a DIICOT-ului, arată că aceasta se referă în mod generic la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de 254 (luare de mită, n.r) şi 257 (traficul de influenţă - n.r.) din Cod penal de către T.L. şi Nikolaus Mann şi, respectiv, de 6/1 din Legea 78/2000, referindu-se la remiterea unei sume de 200.000 euro în legătură cu un alt dosar decât cel la care s-a făcut referire în referatul de arestare", se arată în documentul citat.
Procurorul DNA a apreciat că nu se poate vorbi despre provocare din partea denunţătorului faţă de Andrei Gherasim şi Nikolaus Mann, în contextul în care Gherasim a fost cel care l-a asigurat pe T.L. că a rezolvat dosarele din 5 şi 9 aprilie şi tot acesta a fost cel care a pretins re