Din acest an, şcolile au dreptul să dea afară cadrele didactice care altoiesc elevi. Până acum, decizia se lua în instanţă şi dura ani de zile, timp în care bătăuşii îşi menţineau năravul.
Sursa: EVZ
Ce facem cu profesorul ăsta? Aşteptăm să omoare un copil ca să-l dăm afară?", îşi întreba disperată colegii Gabriela Ene, inspector şcolar general în Vâlcea, unde profesorul Ion Criveanu făcea legea cu pumnul în şcoală. "Inspectoratul îl suspenda, justiţia îl retrimitea la catedră", îşi aminteşte inspectorul.
Din 2003, de când a ajuns la Grupul Şcolar "I.C. Brătianu", profesorul a bătut un elev cu o rangă, două fete au fost lovite de el cu pumnii şi palmele, iar într-un moment de nebunie dascălul a dat cu spray lacrimogen în şcoală. Plângerile au curs la Poliţie, s-au deschis procese, însă profesorul, absolvent de drept şi procesoman, contracara şi ajungea iar în clasă.
Şcoala are acum legea de partea ei
Elevii au reuşit să scape de el doar în acest an, după ce s-a schimbat legea, care acordă acum drept de decizie şcolii, fără a mai fi nevoie de condamnarea în instanţă.
Un alt dascăl, din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud, şi-a vărsat nervii pe doi elevi în urmă cu o lună. Deşi nu e la prima abatere, directorul nu a putut până acum să-l dea afară. Săptămâna viitoare Consiliul de Administraţie al şcolii va decide dacă îl va ierta sau nu şi de data aceasta.
"Asemenea fapte sunt de netolerat, iar şcoala are legea de partea ei pentru a-l da afară. Nu putem accepta astfel de oameni în învăţământ, chiar dacă mulţi dintre elevii de astăzi au comportamente dezastruoase: jignesc, scuipă, înjură profesori", spune Leonida Ilieşiu, inspector de educaţie fizică la Bistriţa.
Despre faptul că elevii îi aduc uneori pe profesori la limita răbdării vorbeşte şi Cosmin Gheorghe, preşedintele Consiliului Naţional de Etică. "Mulţi au părinţi