Narcis, una dintre acvilele ţipătoare mici cărora cercetătorii români le-au montat transmiţătoare prin satelit pentru a le urmări pe timpul iernii, s-a întors de curând pe teritoriul ţării noastre. Pasărea este prima sosită acasă din cele 13 plecate. Din păcate, două nu se vor mai întoarce pentru că au murit pe drum. Narcis, una dintre acvilele ţipătoare mici cărora cercetătorii români le-au montat transmiţătoare prin satelit pentru a le urmări pe timpul iernii, s-a întors de curând pe teritoriul ţării noastre. Pasărea este prima sosită acasă din cele 13 plecate. Din păcate, două nu se vor mai întoarce pentru că au murit pe drum.
Peste 10.000 de kilometri a străbătut Narcis prin lume, pe un traseu pe care a trebuit să se ferească de puştile vânătorilor, dar şi de sângeroasele triburi africane, care consideră acvila o creatură aducătoare de necazuri. Pasărea a plecat din Făgăraş, în septembrie anul trecut, şi a traversat Bulgaria, Turcia, Siria, Israel, Egipt, Sudan, Eritrea, Etiopia, Uganda, Tanzania, petrecându-şi apoi iarna în mai multe zone din Zimbabwe, Mozambic, Africa de Sud şi Botswana. Narcis a pierdut pe drum doi “prieteni”, care au sfârşit în chinuri groaznice. Lisa, partenera lui, a căzut pe mâinile n e m i - loase ale unui trib din nordul Zambiei. Căpetenia satului a descris acvila ca fiind o creatură magică ce avea nişte ornamente ciudate, referindu-se la inelul de identificare şi la transmiţător, au povestit cercetătorii de la faţa locului, care au trimis informaţiile la Sibiu, la coordonatorii proiectului.
Membrii tribului au lovit- o cu bâtele până când pasărea n-a mai mişcat, iar apoi au ars-o pe rug, într-un ritual de magie neagră. Un alt tovarăş de drum, Coveş, a murit “în arest”. Acvila a fost capturată în Uganda şi, pe motiv că mâncase dintro capră otrăvită, a fost eutanasiată.
Specialiştii care au demarat acum doi ani proiectul LI