Încercările Fondului Monetar Internaţional de a strânge mai mulţi bani pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro vor fi susţinute condiţionat de statele emergente, care cer mai multă putere în cadrul instituţiei în schimbul fondurilor suplimentare, anunţă Reuters. Ministrul brazilian al Finanţelor, Guido Mantega, a prezentat termenii unei posibile înţelegeri după o întâlnire cu reprezentanţii celorlalte naţiuni din grupul BRICS, Russia, India, China şi Africa de Sud.
"Nu suntem gata să stabilim o cifră, deoarece există precondiţii care nu au fost îndeplinite de state - dacă se vor conforma agendei reformelor", a declarat Mantega.
Susţinerea Chinei, Rusiei şi Braziliei este esenţială pentru întărirea capacităţii de finanţare a FMI. Şefa instituţiei, Christine Lagarde, vrea să atragă cel puţin 400 miliarde de dolari finanţări suplimentare pentru a proteja ţările de înrăutăţirea crizei datoriilor din zona euro. Până acum, Europa şi Japonia s-au angajat cu 320 miliarde de dolari, iar FMI se bazează pe statele BRICS pentru completarea sumei. Aceasta se va adăuga fondurilor de urgenţă pentru Europa de 1 trilion de dolari convenite de liderii UE luna trecută. Lagarde a considerat fondurile drept un pas semnificativ către rezolvarea problemelor zonei euro, dar a cerut UE să folosească banii pentru a injecta direct capital în bănci.
Miniştri de finanţe şi bancheri centrali din Grupul 20 de ţări dezvoltate şi emergente s-au reunit la o cină joi seara, înaintea unei sesiuni mai lungi programate pentru astăzi. Finanţarea FMI s-a aflat în topul agendei de discuţii. O sursă dintr-o ţară emergentă importantă a declarat pentru Reuters că statele BRICS înclină către a contribui la finanţare, dar au două probleme. Grupul doreşte să obţină o putere mai mare de vot în cadrul FMI pentru a reflecta implicarea crescută pe scena financiară glo