Proiectul de lege privind coplata, pus în dezbatere publică ieri, lasă Guvernului puteri discreţionare
Legea privind coplata în sănătate, pusă în dezbatere publică ieri, oferă Guvernului întreaga libertate de a stabili suma maximă pe care asiguratorul trebuie să o plătească. "Suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului", conform proiectului legislativ publicat ieri pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de bază, precum şi condiţiile în care sunt plătite acestea, vor fi stabilite prin contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Reprezentanţii din sistemul de sănătate spun că nu este normal ca Guvernul să hotărască acest lucru, ci este nevoie de o decizie luată într-o lege, deoarece nu poţi să permiţi ca un Guvern să poată hotărî anumite lucruri care ţin de domeniul legislativ, nu de cel normativ. "Guvernul României poate să facă ce vrea. Avem nevoie de stabilire prin lege, Parlamentul să decidă cuantumul acestei coplăţi", a declarat, pentru Curierul Naţional, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
De asemenea, Cristian Hotoboc, preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, spune că nivelul coplăţii nu trebuie decis de Guvern. "Coplata nu trebuie stabilită de Guvern. În plus, va trebui să se modifice contractul-cadru", a afirmat el, pentru Curierul Naţional.
Barbu: Nu poţi să delegi Guvernul să facă ce vrea
Vasile Barbu ne-a mai spus că această coplată nu poate fi aplicată, pentru că nu poţi să delegi Guvernul să facă ce vrea. "E ca şi cum s-ar da o lege unică în care se