Turismul viticol abia începe să fie "gustat" în România. Primii care aubătut la porţile cramelor româneşti au fost străinii, puţini la număr, dacă ne gândim că Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism raporta în 2007 cel mult 2.000 de astfel de clienţi. Printre primele podgorii care au dat propriului vin şi "culoarea" turistică a fost Minişul. Sosesc în acest loc, să deguste vinuri, şi străini, dar şi tot mai mulţi români. Japonezii sunt cei mai disciplinaţi. Adică nu vorbesc între ei, în timpul degustării. Altceva e cu italienii. Nu te poţi înţelege cu ei - prea gălăgioşi. Nordicii - beau, vorba aia, fără număr. Românii întreabă, de cele mai multe ori, acelaşi lucru, după ce au degustat 11 feluri de vinuri - când ne daţi să bem? A degusta înseamnă totuşi o cantitate mică din fiecare fel de vin, abia cât să se vadă pe fundul paharului. Probabil că de-aici şi setea unora, după mai bine de două ore, cât ţine o "şedinţă" de degustare.
Maria Tereza, de două ori în vizită la Miniş
Statisticile actuale spun că cele mai mari cantităţi de vin se obţin din podgoriile Moldovei şi Dobrogei. Dar, în schimb, la Miniş a luat fiinţă prima şcoală de viticultură din spaţiul românesc, în 1881. Ajungi în centrul comunei Păuliş, la mai puţin de 30 de minute de mers cu maşina, din Arad. Dealuri line ne-au înconjurat imediat. Viile acoperă întregul peisaj. Aici a venit de două ori Maria Tereza, vinul cel mai căutat de Curtea de la Viena fiind Cadarca de Miniş. Un excelent antioxidant, datorită conţinutului mare de zinc. Şi activator de potenţă! Tradiţie milienară a producerii vinului, de pe vremea dacilor, pe aceste ultime "fărâme" vestice ale Munţilor Zarandului. Ierni blânde şi scurte, sol bogat în oxizi de fier, magneziu şi mangan - ni se dau explicaţii despre condiţiile în care viţa-de-vie a dăinuit în acest loc peste veacuri. "Trebuie să facem vinuri tipice podgoriei