Un mare fişier electronic unde să fie stocate toate tranzacţiile contribuabilor cu băncile, casele de asigurări, spitalele şi serviciile publice: este proiectul la care lucrează guvernul grec pentru a combate frauda fiscală, scrie "Le Monde".
O primă versiune a fişierului ar trebui să intre în vigoare chiar din acest an, conform unei circulare publicate miercuri de Ministerul de Finanţe de la Atena. În acest sens, i se cere fiecărei bănci greceşti, fiecărei companii de asigurări, Bursei, spitalelor şi clinicilor, companiilor de telefonie şi de cărţi de credit să raporteze până în septembrie starea tranzacţiilor realizate de utilizatori în 2011 şi identitatea acestora. Aceste date vor fi păstrate de Ministerul de Finanţe timp de şase ani, precizează "Kathimerini".
"Big Brother"
Şi alte organisme vor fi chemate să contribuie la acest fişier. Societăţile de distribuţie a apei sau electricităţii vor trebui să întocmească un "profil electronic" al fiecărui abonat, pe care ziarul "Eleftheros Typos" îl compară cu un "big brother"ce controlează cheltuielile fiecăruia.
Frauda fiscală este un fenomen de amploare cu care se confruntă Grecvia la fiecare nivel. Conform unui raport al delegaţiei europene care ajută Atena să pună în practică reformele, Grecia ar avea de încasat 60 de miliarde de impozite neplătite. În 2009, doar 52 de contribuabili au declarat venituri anuale de peste 900.000 de euro. Sub presiunea creditorilor săi, Grecia a început de doi ani să consolideze lupta contra fraudei fiscale în special depistând inadvertenţele între declaraţii şi stilul de viaţă şi atacând corupţia din serviciile fiscale.