Băncile europene ar trebui să fie prudente atunci când îşi întăresc capitalul şi de asemenea ar trebui să încerce să obţină bani de la investitorii privaţi care dispun în continuare de capital, a declarat vineri preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, transmite Reuters.
Începând de anul următor băncile europene vor trebui să respecte cerinţe mai dure de capital, ceea ce le obligă pe multe dintre ele să-şi reducă creditarea şi să încerce să obţină mai mult capital. Fondul Monetar Internaţional a sugerat că băncile din ţările aflate sub presiunea pieţelor financiare ar trebui recapitalizate direct de către Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), pentru a evita reducerea creditării.
Thomas Mirow avertizează că procesul de reducere a gradului de îndatorare (deleveraging) ar trebui făcut într-un mod care să afecteze cel mai puţin economia, însă cu toate acestea recursul la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) ar trebui să fie doar ultima opţiune.
'Organismele de supervizare din Europa urmăresc cu atenţie acest lucru şi au transmis băncilor mesajul că îndeplinirea cerinţelor de capital nu trebuie să aibă loc doar prin reducerea bilanţurilor', a declarat Thomas Mirow într-un interviu acordat Reuters. 'Modalitatea în care se face această reducere a bilanţurilor contează foarte mult. Unele bănci au început să vândă active iar dacă este vorba de active imobiliare în alte părţi ale lumii nu cred că va avea un afect negativ semnificativ', a adăugat Thomas Mirow. 'O îndeplinire globală a necesităţilor de capital de către sectorul public ar distorsiona sectorul bancar astfel că aş fi reticent să merg pe această variantă', a mai spus Mirow, fost adjunct al ministrului german de finanţe.
Miniştrii europeni de finanţe au decis că băncile care au n