Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei) va fi marţi, 1 mai, la ora 18.00, gazda spectacolului "Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare. Piesa va fi prezentată de OKT - Teatrul Municipal Vilnius din Lituania, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a prestigiosului Festival Internaţional Shakespeare.
Regizorul celebrei piese shakespeariene, Oskaras Koršunovas, mărturiseşte că a fost interesat, în montarea tragediei "Romeo şi Julieta", de felul cum poate triumfa dragostea într-o atmosferă de ură sau război, ca la Verona. "Pentru zei, dragostea se naşte din ură, ca o modalitate de a o învinge. Poate că ura însăşi se naşte din nimic. Exemplul familiilor Montague şi Capulet este elocvent, odată ce nimeni nu ştie motivul duşmăniei dintre ele", comentează Oskaras Koršunovas. De altfel, regizorul lituanian (născut în 1969) a vrut să analizeze în această producţie cum "ura se naşte din diferenţe şi devine trăsătură comună". "Simt că ura este fundamentul pe care se construieşte înfruntarea dintre Montague şi Capulet. Este un fapt înşelător, care îi îndepărtează şi mai tare. Toate societăţile par să se subdivizeze astfel. Dragostea neagă diferenţele dintre oameni. Numai ea ne poate arăta că în esenţă nu există conflict între clanuri. Dragostea creează libertate, iar în libertate nu există contradicţii", afirmă Oskaras Koršunovas, care face parte din galeria regizorilor ce au cunoscut succesul încă de la debut.
Publicul bucureştean va avea astfel ocazia de a vedea, în perioada 30 aprilie - 2 mai, "Hamlet", "Romeo şi Julieta" şi "Orô De Otelo", în viziunea a trei mari regizori contemporani: Nikolay Kolyada - renumit pentru creaţiile sale provocatoare, Oskaras Koršunovas - unul dintre cei mai premiaţi regizori contemporani, autorul producţiei "Romeo şi Julieta", despre care tocmai aţi aflat - şi Eugenio Barba, regizorul pentru care teatrul este "expresia simbolică a unei comuni