În timp ce Uniunea Europeană pune mare preţ pe importanţa imunizării, în special la copii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii caută încă variante pentru redresarea activităţii Institutului „Cantacuzino“, responsabil cu producerea de vaccinuri
Perioada 21 - 27 aprilie este considerată Săptămâna Europeană a Vaccinării (EIW), în acest an ea derulându-se sub sloganul „Să prevenim, să protejăm, vaccinăm“. Sărbătorită pentru al şaptelea an, săptămâna are ca scop conştientizarea privind importanţa imunizării şi a creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din grupurile defavorizate, subliniindu-se faptul că imunizarea fiecărui copil este vitală pentru prevenirea bolilor infecţioase şi salvarea de vieţi.
„Date recente în regiunea europeană (EURO) a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, în ciuda progreselor substanţiale ale imunizării, există încă afecţiuni, grupuri şi subregiuni pentru care vaccinarea nu atinge acoperirea necesară. În consecinţă, imunizarea trebuie să rămână o prioritate în această regiune, iar scopul specific EIW 2012 se referă la combaterea percepţiilor greşite ale populaţiei şi personalului medical care au ca rezultat comportamente ce determină o acoperire vaccinală deficitară şi (re) apariţia unor boli infecţioase“, se specifică într-un comunicat postat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj cu ocazia anunţării Săptămânii Europene a Vaccinării.
Trecând la situaţia din România, conform DSP, aici există un program naţional de imunizare care acoperă grupurile-ţintă în proporţii între 95% (vaccinul MCV - anti-rujeolic) şi 99% (BCG - anti-TBC şi DTP1 - anti-difterie-tetanos-tuse convulsivă). O statistică privind bolile prevenibile prin vaccinare arată o tendinţă staţionară sau ameliorată, cu excepţia hepatitei A (2009/2010 - 3.258/3.493 cazuri) şi a tusei convulsive (2009/2010/2011 - 10/29/86 cazuri).
@N