"Noile cerinţe privind capitalul vor afecta în mod negativ creditarea în Europa Centrală şi de Est deoarece cerinţele Autorităţii Bancare Europene (EBA) sunt foarte dure şi vor fi parţial îndeplinite printr-o presiune pe activitatea de creditare", a afirmatIonuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank România, într-un interviu acordat Agerpres.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a cerut băncilor europene să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilităţii unei bănci) de 9% până la mijlocul acestui an.
"Consider că Europa şi-a creat singură o problemă, deoarece dacă cerinţele Basel III cereau un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 4,5% până în 2015, EBA vrea ca până în iunie băncile să ajungă la 9%", a explicat Ionuţ Dumitru. Acesta apreciază că fiecare bancă are propria poziţie privind majorarea capitalului, că situaţia este diferită de la o ţară la alta şi că vor fi favorizate statele în care profitabilitatea este mai bună.
România este bine poziţionată faţă de alte ţări din regiune, consideră economistul şef al Raiffeisen, suntem într-o situaţie favorabilă, deşi contextul european este dificil.
Şi Artur Szeski, director Fitch în Varsovia, aprecia recent că băncile din Europa Occidentală, care deţin trei sferturi din industria bancară din Europa de Est, vor ca depozitele locale să finanţeze creditarea acordată de diviziile lor, deoarece cerinţele mai stricte ale autorităţilor de reglementare îi forţează să vândă active şi să-şi majoreze capitalul. Cu toate acestea, declinul în finanţare a fost limitat, susţine Artur Szeski.
Raiffeisen, al treilea mare creditor din Europa emergentă, a anunţat în martie că-şi va majora participaţia deţinută în subsidiarele din Cehia şi Slovacia, pregătindu-se pentru introducerea noilor reglementări ale Aut