În Bucureşti, marea majoritate a clădirilor de locuit sunt construcţii realizate în anii comunismului. Multe dintre acestea nu răspund unor condiţii minime de confort. În această situaţie, reabilitarea termică şi arhitecturală a acestora devine o necesitate. Lipsa fondurilor. dar şi haţisul birocratic au îngreunat mult lucrarile în acest domeniu. Dacă nu toate administraţiile locale nu au fost interesate să aloce bani pentru acest tip de lucrări, cel putin iată că în zona reducerii birocraţiei s-au făcut paşi importanţi. Astfel, potrivit Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, în cazul în care se executau lucrări de schimbare a tâmplăriei exterioare cu înlocuirea materialelor iniţiale, este nevoie de autorizaţie de construire. O astfel de prevedere ar fi făcut necesară obţinerea unei autorizaţii de construire de către fiecare proprietar de apartament în parte, atunci când se executau lucrările de reabilitare a blocului care includ şi schimbarea tâmplariei exterioare a apartamentelor.
În 2007, liberalul Rareş Mănescu, pe atunci deputat, a iniţiat un proiect de lege, care ulterior a devenit lege şi care elimina această obligaţie. Cu toate că procedurile legale necesare cu ocazia realizarii lucrărilor de reabilitare au ramas în continuare destul de greoaie, iată că a fost eliminată o prevedere legală aberantă care transforma demersul reabilitării blocurilor noastre într-o misiune extrem de grea.
Practic, prin această lege, au fost scurtate drastic termenele necesare realizării documentaţiilor tehnice obligatorii la lucrările de reabilitare. Dacă nu ar fi existat această iniţiativă, am fi avut mii de oameni care ar fi fost pusi pe drumuri, iar activitatea unor servicii importante ale administraţiilor locale blocate. Spre exemplu, numai la nivelul Sectorului 6 din Bucureşti, zeci