Ţara noastră se situează la nivelul statelor lumii a treia în ceea ce priveşte accesibilitatea la tratament în cazul problemelor de coagulare a sângelui.
Atunci când se lovesc, nu sângerează fatal, aşa cum se crede în popor. Totuşi, orice mică rană le poate provoca hemofilicilor zile sau chiar săptămâni întregi de neplăceri ori de complicaţii care le pun viaţa în pericol, numite de specialişti invalidante.
De altfel, „România este una dintre puţinele ţări în care hemofilia este încă o boală invalidantă. În celelalte state ale Uniunii Europene (UE), această deficienţă de coagulare a sângelui nu mai reprezintă o problemă. Acolo, hemofilicii sunt consideraţi persoane sănătoase, conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta în primul rând datorită tratamentului care este suficient, potrivit şi corect administrat", atrage atenţia Nicolae Oniga, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei, marcată pe 17 aprilie.
Lipsa tratamentului poate fi fatală
Mai mult, ţara noastră este singura din UE unde încă se moare de hemofilie, spun specialiştii. „În ultimii trei ani, în România, 12 tineri cu vârste până în 35 de ani şi-au pierdut viaţa din cauza lipsei tratamentului, ceea ce este de neimaginat în alte state din UE", a declarat Daniel Andrei, preşedintele unei instituţii similare, Asociaţia Română de Hemofilie, şi pacient hemofilic.
Proporţia de decese de 0,7% din totalul bolnavilor înregistraţi cu hemofilie în România (1.800) nu este foarte mare, dar decesele ar putea fi prevenite uşor prin administrarea unor cantităţi suficiente de tratament. Este vorba despre factorul de coagulare care, din motive genetice, le lipseşte bolnavilor de hemofilie (factorul VIII sau IX). În lipsa lui, sângele nu se încheagă corespunzător în cazul unei lovituri.
Elena En