Ciorba de cocoş e o delicatesă, oricum, şi nu se găseşte pe masa oricui (căci, se ştie, în lumea galinaceelor, cocoşii sunt aleşii). Dar să mănânce din cea mai mare ciorbă de cocoşi internaţionali de rasă din lume... asta poate fi o provocare pentru gurmanzi.
Recordul se va stabili sâmbătă, iar startul la... mâncat va fi dat la orele 12, la Expoziţia de păsări şi animale de colecţie (care are loc zilele acestea la marginea Bucureştiului, pe Şoseaua Pantelimon, lângă fosta fabrică Electroaparataj).
Bucătarul care va găti uriaşa ciorbă: 2012 porţii (câţi ani au trecut de la naşterea lui Hristos, a cărui moarte, ştiţi bine, în Joia Mare, a fost anunţată de un cocoş!) se numeşte Silvian Scornea şi este, de câţiva ani, abonat la recorduri gastronomice. El a mai “bifat” următoarele “maxime” culinare: Cea mai mare ciorbă de burtă, Cel mai mare borş de peşte, Cel mai lung muşchi de porc împletit în patru la gătar. Membru al Echipei Olimpice de Bucătari a României (premiat internaţional încă din perioada de “juniorat”) şi membru în stafful Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT), el a fost şi cel mai tânăr român care a primit titlul de maestru în arta culinară. Experienţa lui profesională a început pe la 15 ani, aşa că la nici 30 de ani şi-a adjudecat titlul înaintea multor profesionişti mai vârstnici.
Cele 2012 porţii de ciorbă vor fi oferite... gratuit primilor 2012 vizitatori ai expoziţiei. Iar cei 60 de cocoşi de rasă din care va fi preparat deliciosul fel de mâncare cântăresc 200 de kilograme. În ciorbă vor mai fi puse 150 kg de legume şi condimente şi, bineînţeles, borş de putină, care dă gustul inconfundabil al ciorbelor noastre.Toate vor fi puse la fiert într-o oală care e deja obişnuită cu recordurile lui Silvian şi care are o capacitate de 1000 de litri. S-a estimat că timpul necesar pentru prepararea urieşeştii fie