Românii se află printre cei care au readus pojarul în Statele Unite ale Americii, unde, anul trecut, au fost descoperite 222 de cazuri, după ce sistemul sanitar reuşise eradicarea acestei boli în 2000, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.
Bloomberg susţine, citând un raport al Centrului pentru Controlul şi prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta, că în 2011 s-au înregistrat cazuri de pojar în 31 de state americane. 86% dintre cele 222 de cazuri au apărut la persoane care nu au fost vaccinate împotriva bolii. Numărul cazurilor din 2011 este de peste trei ori mai mare decât media celor înregistrate în SUA în ultimii zece ani.
Potrivit sursei citate de Bloomberg, virusul extrem de contagios a fost adus în SUA de străini.
Campania de vaccinare a făcut ca SUA să declare pojarul eradicat acum 12 ani, însă cei care au călătorit în şi din afara ţării, precum şi părinţii care, din diferite motive, au evitat vaccinarea, au făcut posibilă revenirea bolii.
Aproape jumătate dintre cazurile înregistrate în 2011 şi aduse direct din afara SUA îşi au originea în Europa, în special din Franţa, Italia, România, Spania şi Germania, notează Bloomberg, citând raportul organizaţiei americane.
"Cei nevaccinaţi împotriva pojarului se expun şi îi expun şi pe alţii la riscurile acestei boli, precum şi complicaţiilor. Sunt expuşi riscurilor în special cei prea mici pentru a fi vaccinaţi, la care apar, uneori, cele mai grave complicaţii, în cazul infectării", afirmă directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli din cadrul CDC, Anne Schuchat, care a precizat că boala, deşi eradicată în SUA, este încă larg răspândită în lume.
Potrivit datelor CDC preluate de Bloomberg, anul trecut, 20 de milioane de oameni din întreaga lume au făcut pojar, iar 164.000 dintre ei au murit din această cauză. Dintre acestea, 37.000 s-au înregistrat în Europa, lucru de luat î