Agitație mare în aceste zile la toate piețele din țară. Pe ultima sută de metri, oamenii cumpără colaci, veselă și prosoape pentru a le da de pomană de Paștele Morților.
Aglomeraţie mare în ajunul Blajinilor la unul dintre cele mai mari locuri de veci din Europa. Toată suflarea basarabenilor a venit să îngrijească mormintele celor apropiaţi.
Miercuri şi joi au fost ultimele zile în care s-a putut circula cu maşina, motiv pentru care s-au format numeroase ambuteiaje la poarta locului de veci din strada Doina. De astăzi administraţia a închis porţile, pentru a putea face ultimele pregătiri.
„Muncitorii trebuie să adune tonele de gunoi lăsate de oameni. Ne-a rămas să terminăm de văruit bordurile şi copacii", spune Pavel Ene, directorul cimitirului. Între timp, drumarii asfaltau în grabă aleile, mai ales că începuse să picure. Până acum au fost cheltuite pentru cărăţenie circa 110.000 mii de lei, dar Pavel Ene spune că suma ar putea să se dubleze pe contul colectării gunoaielor.
CEI CU STARE, LÂNGĂ „PORŢILE RAIULUI"
Pentru cei care vor dori să ajungă în cimitir de Paştele Blajinilor, va fi o încercare grea căci va trebui să meargă doar pe jos. Ca oamenii să se orienteze, cele 300.000 de morminte de pe cele 120 de hectare au fost împărţite în 266 de sectoare, iar pe alei au fost montate plăcuţe cu numărul sectorului.
Cei decedaţi nu sunt înmormântaţi la întâmplare, ci într-o anumită ordine, în funcţie de religie, categorie socială şi banii pe care oamenii sunt dispuşi să-i plătească. Mai aproape de intrare, dinspre barul „Poarta Raiului", sunt monumentele şi cavourile pompoase, care costă cât o garsonieră.
Click aici să vezi GALERIA FOTO!
Evreii sunt înhumaţi într-o parte, romii - în alta, eroii sovietici cu stele la căpătâi - într-un alt colţ. Au un loc special şi musulmanii, care nu sunt amestecaţi cu cre