Despre vegetarieni se spune ca au silueta, sunt sanatosi, nu sufera de boli digestive, rareori au carii prin dinti, iar vedetele pretind ca nici ridurile nu le apar prea trimpuriu.
Problema este insa cum ajungi vegetarian, intrucat majoritatea celor care incearca, simt la 3-4 zile dupa ce au demarat, o pofta nebuna de gratar, isi propun o exceptie si a doua zi constata ca nu mai sunt vegetarieni.
Nutritionistii recomanda totusi unele solutii practice, usor de aplicat pas cu pas, daca int-adevar dorersti sa devii vegetarian, ca sa ajungi suplu, sanatos si cu dintii necariati - noteaza hacklive.
Prima etapa: mai putina grasime
Trebuie demarat cu un fel de inventar: cata grasime mananci de obicei? Mai exact, cat unt, cata untura sau slanina, cat ulei (chiar vegetal) si cata carne, intrucat carnea, oricat de slaba ar fi, tot contine substanta grasa.
Odata inventarul facut, in prima etapa este ideal sa reduci portia din fiecare fel de grasime folosit. Nu trebuie sa renunti la grasimi, nici la carne, dar reduci portia la jumatate. In plus, se pune inca o conditie: nimic prajit. Totul fiert sau la gratar.
Cu titlu de exemplu, poti consma linistit 50-100 grame de carne la o masa, o felie de paine unsa cu unt, o jumatate de ou (daca inainte il mancai intreg), iar uleiul redus la jumatate in salate sau mancaruri.
Fireste, un asemenea regim strict te-ar lasa lihnit de foame, daca n-ai completa mancarea cu legume. Inainte vreme, bucata de gratar era insotita cu 200 g garnitura. Acum, pune garnitura de 400 g, sau chiar mai mult.
Plus o regula obligatorie: cel putin o jumatate de garnitura sa fie alcatuita din cruditati (rosii, castraveti, ardei, etc).
Etapa a doua: inseala gusturie
Aceasta etapa se bazeaza pe tocatura: perisoare, chiftele (la cuptor sau gratar), p