Sursa: Libertatea
Ministerul Economiei şi principalele companii petroliere din România negociază introducerea unui preţ de referinţă unic pe piaţa carburanţilor, urmând ca tarifele la pompă să varieze cu 5% în funcţie de fiecare benzinărie. Acesta este unul dintre principalele titluri ale zilei de ieri. Nici o precizare dacă preţul va fi mai mic sau mai mare decât până acum. Deşi aparent este vorba de o limitare a scumpirilor, în realitate lucrurile stau exact pe dos.
Propunerea nu aparţine Guvernului ci companiei Lukoil, care a deschis discuţia în cadrul consultărilor permanente dintre minister şi companii. Lukoil funcţionează acum în pierdere şi acuză Petrom că practică "preţuri de dumping" şi propune o formulă de calcul al preţurilor care să ia în calcul cotaţiile internaţionale şi o marjă de marketing fixă. Dacă formula s-ar aplica, toate preţurile ar creşte. La fel şi profitul Petrom.
"Lukoil este de acord cu o formulă unică de preţ, atâta vreme cât aceasta pleacă de la cotaţiile Platts ale produselor petroliere, acoperă cheltuielile companiei şi asigură o rata de rentabilitate financiară rezonabilă. Trebuie să avem în vedere faptul că această măsură poate fi luată doar pe perioada de criză şi poate fi aplicată doar cu acordul Consiliului Concurenţei", a spus directorul Lukoil, Constantin Tampiza, citat de Newsin.
De ce e de acord Lukoil? Răspunde indirect tot Tampiza: "Vom depune o sesizare la Consiliul Concurenţei întrucât Petrom practică preţuri de dumping. Preţurile la care vând ei carburanţii nu acoperă cotaţiile produselor petroliere, ceea ce înseamnă încălcarea legii", a mai spus Tampiza.
Petrom nu comentează acest subiect, deşi au circulat informaţii ba că ar fi, ba că n-ar fi de acord.
Rompetrol refuză propunerea, deşi raportează pierderi, la fel ca Lukoil. "Am participat la o întâlnire la Ministerul Economiei unde nu