În vremuri de creştere a şomajului şi a sărăciei în Europa, preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso le cere statelor membre să ia măsuri pentru a asigura stabilitatea financiară, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. În acest sens, Comisia a prezentat două noi proiecte: "ocuparea forţei de muncă" şi "creştere economică pentru Grecia".
Eurostat a prezentat, în ultimul său raport, că şomajul în Europa a atins din nou un nivel record, în special în ţările sud-europene. Extrem de îngrijorătoare este creşterea continuă a şomajului în rândul tinerilor. Numai în Spania rata şomajului în rândul tinerilor este de 50,5 la sută.
Aceste cifre dezvăluie şi partea negativă a măsurilor actuale de austeritate, Portugalia fiind cel mai bun exemplu: în ciuda faptului că Troica (UE, FMI şi BCE) a evaluat pozitiv programul portughez de reforme, situaţia economică a ţării este alarmantă.
PIB-ul real al Portugaliei s-a contractat cu 1,5 la sută în 2011 şi este aşteptat să scadă în continuare cu 3,3 la sută în anul 2012. Rata şomajului a fost de aproape 14 la sută în 2011 şi este de aşteptat să crească în continuare în acest an. Rata şomajului în rândul tinerilor a depăşit, în februarie 2012, 35%, iar semne evidente de redresare economică nu există.
Un impact mai negativ decât măsurile de austeritate, asupra economiilor deja afectate de încetinirea economică, este greu de imaginat, scrie publicaţia EuObserver. Activităţile economice fiind oprite, nici forţa de muncă nu este ocupată şi nici nu sunt generate venituri la stat, reducerea cheltuielilor publice dovedindu-se ineficientă.
În acest context, apar tot mai multe voci care susţin o revigorare a măsurilor de stimulare. La ultimul Summit European s-a admis faptul că Uniunea Europeană are nevoie trebuie să depăşească măsurile de austeritate. Consiliul Europea