Veronica Micle
Acum 162 de ani se nastea, in Nasaud, Veronica Micle, cea care avea sa fie nemuritoare prin iubirea aceluia pe care il numea "Eminul meu iubit", Mihai Eminescu. Destinul a vrut ca cei doi sa se nasca in acelasi an, 1850 si sa moara tot in 1889, Veronica alegand sa se sinucida prin otravire, dupa doar o luna si jumatate de la sfarsitul poetului alaturi de care a devenit, practic, nemuritoare.
Veronica s-a nascut la 22 aprilie 1850, in familia cizmarului Ilie Campeanu, care luptase la 1848 sub flamura lui Avram Iancu. Ranit in lupte, tatal s-a stins din viata chiar in anul nasterii fiicei sale, mama, Ana, mutandu-se, tot in 1850, in Moldova, pentru a scapa de persecutiile autoritatilor habsburgice, mai intai in Tg. Neamt, apoi in Iasi. Viata Veronicai se va schimba rapid, ea maritandu-se la doar 14 ani, la 7 august 1864, cu profesorul Stefan Micle, care, tulburat de inteligenta si frumusetea ei nu ezita a o cere de nevasta, in ciuda diferentei de 30 de ani ca varsta, dintre ei. În scurta vreme, odata cu schimbarea standardului de viata, culectiile de pian, franceza, canto si literatura, necesare unei doamne din "lumea buna" a Iasului, Veronica devine si mama unei fetite, Valeria, la doar 16 ani. În 1868 se naste si a doua fiica a cuplului Micle, Virginia.
In 1872 are loc intilnirea vietii Veronicai: aflata in Viena, unde isi trata o eczema, ea il cunoaste pe Eminescu, care era acolo intr-o noua incercare, nedusa vreodata la capat, de a termina o facultate. E perioada romantica, platonica a relatiei lor, Eminescu jucand mai degraba rolul de ghid al "ingerului blond" in tainele de tot felul ale capitalei imperiale. Întalnirea lasa insa urme adanci in memoria fiecaruia, astfel incat, odata revenit in Iasi si numit director al Bibliotecii Centrale, Eminescu devine un oaspete obisnuit al casei Micle, unde Veronica gazduia