Creşterea pragului pentru înregistrarea în scopuri de TVA scapă de bătăi de cap firmele mici, reduce evaziunea şi vine ca o dedicaţie pentru cei care şi-au cumpărat case pe firmă
Pe 26 martie, Comisia Europeană a adoptat solicitarea României de majorare a plafonului pentru înregistrarea în scop de TVA, de la 35.000 euro la 65.000 euro, decizia fiind publicată în Jurnalul Oficial al UE la finalul lunii martie, termen de la care a intrat în vigoare. Întrucât pentru stabilirea acestui prag este luat în calcul un curs euro de 3,3817 lei (de la data aderării României în UE), în realitate, plafonul creşte de la circa 28.000 euro (cam cât era până acum) până la aproximativ 50.000 euro (la un curs de circa 4,37 lei/euro). Măsura este valabilă până la finele anului 2014.
Implicaţiile schimbării
„Motivaţia pentru această creştere de plafon ţine în special de simplificarea obligaţiilor de raportare. În esenţă, încasările efective ale statului de pe urma acestor societăţi sunt relativ reduse, în timp ce costurile cu administrarea lor erau comparabile cu cele pentru societăţile mari. În plus, probabil această creştere vizează şi reducerea numărului de situaţii când companii care, fiind înregistrate în scopuri de TVA, primeau sume de TVA de la clienţi și nu mai virau sau virau cu mari întârzieri această taxă la bugetul de stat“, spun specialiştii Ernst&Young.
De aceeaşi părere este şi avocatul Gabriel Biriş, care spune că „această majorare a plafonului face parte din măsurile luate de statul român pentru a reduce numărul companiilor înregistrate ca plătitoare de TVA“. El adaugă că „măsura este necesară pentru a reduce costurile de administrare, dar şi evaziunea fiscală“.
Evaziunea cu TVA, denumită frauda „Caruselul“, s-a practicat şi încă se practică la o dimensiune importantă în România, în special cu produse agroalimentare şi material