V-aţi bucurat că norul de praf care ne-a năclăit maşinile şi hainele zilele trecute a dispărut? Nu vă grăbiţi, pentru că acum ne pândesc "ploile colorate". Specialiştii în meteorologie ne-au explicat în ce constă fenomenul şi cum ar putea să reapară. V-aţi bucurat că norul de praf care ne-a năclăit maşinile şi hainele zilele trecute a dispărut? Nu vă grăbiţi, pentru că acum ne pândesc "ploile colorate". Specialiştii în meteorologie ne-au explicat în ce constă fenomenul şi cum ar putea să reapară.
Conform meteorologului Teodora Cumpănaşu , scenariul se poate repeta oricând! "Dacă sunt întrunite anumite condiţii, fenomenul poate reapărea oricând. După o perioadă secetoasă, apar pulberile care mai târziu pot fi antrenate de vânt puternic. În funcţie de regiune şi de tipul prafului, pulberea poate să aibă o anumită culoare. Dacă norul se intersectează cu unul de ploaie, apare această ploaie colorată", ne-a explicat Teodora Cumpănaşu.
Totuşi, praful se poate ridica şi din regiuni mai apropiate ţării noastre, nu neapărat din zonele îndepărtate, deşertice. De exemplu, din regiunile învecinate României, la nord şi nord-vest se pot ridica nori de loess, o argilă galben-roşiatică (tot ca nisipul din Sahara) folosită de obicei pentru construcţii, mai exact pentru cărămizi din chirpici.
Zilele trecute un alt meteorolog, Gabriela Băncilă, declara într-un cotidian centr al că o ploaie de o culoare mai ciudată se poate abate asupra ţării noastre. "Vom avea ploi colorate, cu praf de loess. Vântul de est aduce din Rusia şi Ucraina astfel de particule", a explicat Băncilă.