In viitorul apropiat, va avea loc a treia revolutie industriala, care, ca si primele doua, va schimba radical istoria si va face oamenii mai bogati si mai moderni, scrie The Economist.
Prima revolutie industriala s-a produs in Marea Britanie, la sfarsitul secolului al 18-lea, odata cu mecanizarea industriei textile. Inainte, majoritatea bunurilor de larg consum erau realizate manual, iar acest impediment ducea la o productie mica. Pentru ca obiectele sa fie realizate mai rapid, au fost inventate masinile ce automatizau un proces de productie.
Cea de-a doua revolutie industriala a avut loc la inceputul secolului 20, cand Henry Ford a infiintat prima linie de asamblare si a declansat productia in masa.
Insa, in viitor, o a treia revolutie industriala va avea loc, odata cu digitizarea industriei prelucatoare, care nu va schimba doar mediul de afaceri, ci si alte multe domenii, potrivit The Economist.
Numeroase noi tehnologii incep sa fie dezvoltate, precum software-uri, noi materiale, roboti mai indemanatici, procese noi, cel mai notabil fiind printarea tridimensionala, si multe alte servicii web.
Fabricile din trecut se bazau pe realizarea unui numar mare de produse identice. Asa cum creatorul Ford spunea, cumparatorii pot achizitona o masina de orice culoare vor, atata vreme cat este neagra.
Ulterior, industria prelucatoare s-a bazat pe fabricarea de produse mai putine, insa personalizate dupa gustul clientilor.
Dar si aceasta era este spre final, avand in vedere ca, in viitorul apropiat, firmele se vor axa mai mult pe imbinarea acestor idei, adica o productie in masa a unor obiecte personalizate.
Ne indreptam catre a treia dimensiune
Modalitatea clasica de fabricare implica asamblarea mai multor parti intr-un intreg. In prezent, obiectele pot fi realizate cu aju