Planul autorităţilor locale din Baia Mare de a evacua mai multe familii de romi care stau în locuinţe improvizate în zona cunoscută cu numele de „Pirita” a stârnit nemulţumirea Amnesty International. În trecut, primarul de aici a fost criticat după ce a construit un zid care separă un bloc unde locuiesc romi de restul comunităţii
La începutul lunii aprilie, municipalitatea din Baia Mare a somat cu evacuarea mai mulţi romi care şi-au construit adăposturi improvizate în zona „Pirita”, pe fosta haldă de steril de la Meda. Potrivit emaramures.ro, autorităţile locale au specificat că dacă nu se vor muta vor fi luaţi cu forţa, deoarece, din luna mai, se va trece la demolarea tuturor construcţiilor ilegale.
Municipalitatea a lipit ulterior 15 somaţii pe uşile locuinţelor improvizate. Primăria a anunţat că în zonă se află în jur de 40 de persoane fără drept de a locui acolo.
„S-a făcut somarea acelor persoane care ocupă abuziv terenul având şi amenajări ilegale construite, după care s-au emis de către domnul primar 15 dispoziţii de demolare a acelor amenajări ilegale. Două dintre acele amenajîri au fost demolate chiar de către cei care locuiau acolo şi care au părăsit zona, restul de 13 amenajări urmează a fi demolate în momentul în care expiră termenul legal de 30 de zile, respectiv în data de 3 mai”, declara pentru emaramures.ro, pe 6 aprilie, Attila Somogy, consilierul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
Măsura autorităţilor nu s-a lăsat fără reacţii din partea organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului.
Comunitatea internaţională reacţionează
Cazul a intrat în atenţia organizaţiei Amnesty International, de exemplu, care a trimis pentru evz.ro un comunicat în care arată sugerează că măsura primăriei este una împotriva legii.
„Celor vizaţi nu le-a fost oferită vreo alternativă de cazare până în prezent şi