In cele mai multe discutii despre destramarea zonei euro se presupune ca Grecia si alte state cu dificultati financiare ar putea abandona moneda unica. Insa exista o alternativa neconventionala: adevaratele probleme ale zonei euro ar putea fi rezolvate daca Germania ar renunta la moneda, insotita, poate, de alte cateva state bogate, sunt de parere analistii.
Argumentul pentru ca tarile slabe din punct de vedere financiar sa iasa din zona euro este ca aceastea sa scape de politicile de austeritate impuse de Germania. Odata ce abandoneaza euro, monedele lor nationale s-ar putea deprecia rapid, rezultand in economii mai competitive pe plan international, deoarece exporturile lor ar fi mai ieftine.
In acest proces, desigur, statele respective ar putea fi nevoite sa-si declare incapacitata de plata pentru datoriile denominate in euro. Ulterior, tarile europene bogate ar putea incerca sa stabileasca o zona euro mai mica si mai viabila.
Problema acestui scenariu conventional, sustin analistii de la revista Time, este faptul ca se bazeaza pe doua idei preconcepute: in primul rand, ca dificultatile statelor slabe din punct de vedere financiar sunt deficitele bugetare si datoriile, iar, in al doilea rand, ca, daca deficitul s-ar echilibra si datoriile ar scadea, aceste tari ar fi capabile sa se finanteze din pietele financiare, iar bancile nu ar avea mari pierderi de suferit.
In realitate, adevarata problema nu o reprezinta datoriile, ci costurile foarte mari cu forta de munca. Creditele facile au permis, in ultimii zece ani, majorarea rapida a acestor costuri in unele tari, care nu au reusit sa-si exporte bunurile sau sa concureze cu importuri ieftine.
Din 2000 in 2007, costurile mari cu forta de munca au redus competitivitatea cu 10 - 20 la suta in Italia si Spania. Chiar si cu masurile de austeritate implementate d