Avocatul Poporului a înregistrat aproximativ 3.000 de petiţii de la începutul anului. Se pare că românii au înţeles că pot cere sprijinul juridic al acestei instituţii, deoarece se observă o creştere a numărului de solicitări din spre societatea civilă. În 2011 au fost depuse în total 7.500 de petiţii, conform lui Gheorghe Iancu
Astfel, în perioada ianuarie - martie au fost înregistrate un total de 2.829 de petiţii, faţă de 7.559 pe tot anul trecut.
"Noua noastră politică, a Avocatului Poporului, către cetăţean din toate punctele de vedere, se pare că-şi realizează scopul (...) Numărul acesta crescut de petiţii este un indicator care am senzaţia, chiar nu e senzaţie, e o certitudine că instituţia a început să fie cunoscută de cetăţeni şi a început să fie utilizată în vederea protejării drepturilor de către cetăţeni", a declarat Gheorghe Iancu.
Potrivit Agerpress, în primele trei luni ale anului, cei mai mulţi cetăţeni care au solicitat sprijinul instituţiei se plângeau de încălcări ale drepturilor precum dreptul la informaţie (483 de petiţii), dreptul de proprietate privată (463), dreptul de petiţionare (421), accesul liber la justiţie (344).
"În acest număr de petiţii se păstrează clasificarea pe care noi deja am făcut-o şi anume primul drept este dreptul la informaţie, se păstrează aceeaşi clasificare, ceea ce denotă încă o dată faptul că administraţia nu respectă cetăţeanul", a declarat Gheorghe Iancu.
În altă ordine de idei, el a spus că Avocatul Poporului a formulat în primele trei luni ale anului 305 de puncte de vedere către Curtea Constituţională, faţă de 471 în 2011.
Iancu a mai precizat că în primele trei luni ale anului 2012 au fost 35 de sesizări din oficiu, faţă de 20 în tot anul trecut 2011. El a semnalat că numărul anchetelor derulate în primele trei luni ale anului este de 21 faţă de 26 în 2011. @N