Negocierile pentru reducerea deficitului public dintre coalitia guvernamentala din Olanda si aliatul sau din Parlament, partidul extremist condus de Geert Wilders, au esuat, deschizand astfel calea alegerilor anticipate, relateaza AFP.
Alegerile anticipate par "evidente", a comentat imediat premierul liberal Mark Rutte, intr-o conferinta de presa sustinuta la Haga.
Demarate in data de 5 martie si prevazute initial a dura trei saptamani, negocierile isi propuneau ajungerea la un acord de economisire a 16 miliarde de euro, pentru a reduce deficitul public al Olandei.
Deficitul acestei tari a atins 28 miliarde de euro in 2011, respectiv 4,7% din PIB, fata de 5,1% in 2010, dar continua sa depaseasca pragul european de 3%.
Partidul lui Geert Wilders se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen si a creat un site in care olandezii sunt invitati sa posteze problemele generate de imigrantii din Europa centrala si de est.
Geert Wilders a cerut si el organizarea "cat mai repede" a alegerilor anticipate. "Cu cat mai repede, cu atat mai bine", a spus el.
Investit in functie in octombrie 2010, guvernului minoritar al lui Mark Rutte a fost format in urma alegerilor anticipate organizate dupa caderea, in februarie 2010, a executivului fostului premier Jan Peter Balkenende, din cauza unor dezacorduri din coalitia de guvernare de atunci legate de prelungirea misiunii militare olandeze in Afghanistan. Negocierile pentru reducerea deficitului public dintre coalitia guvernamentala din Olanda si aliatul sau din Parlament, partidul extremist condus de Geert Wilders, au esuat, deschizand astfel calea alegerilor anticipate, relateaza AFP.
Alegerile anticipate par "evidente", a comentat imediat premierul liberal Mark Rutte, intr-o conferinta de presa sustinuta la Haga.
Demarate in data de 5 martie si p