Vă mai amintiţi de celebrele Adibas, Pawasonic sau Mike, care au făcut furori în România o bună perioadă bună după revoluţie? În prezent, marile branduri internaţionale prezente în India se confruntă cu un boom al fake-urilor, ai căror producători mizează pe analfabetismul ridicat în rândul populaţiei.
Sunita Kumar, soţia unui muncitor dintr-un sat indian din Hazratpur, şi-a adăugat pudră de talc şi cremă de faţă în trusa ei de machiaj pentru nunţi şi festivaluri. Ea nu ştie că acestea sunt fake-uri (produse contrafăcute), scriu jurnaliştii de la Bloomberg într-un reportaj.
Kumar este analfabetă. Ea nu a putut citi eticheta de pe tubul loţiunii Fairy Love, care este de fapt o imitaţie a Fairy & Lovely, un brand popular al subsidiarei Unilever din India.
Satul din Hazratpur, unde comercianţii clandestini vând sub copaci, este un simbol al Indiei rurale, unde rata ridicată de analfabetism permite imitaţiilor să sifoneze vânzările unor companii precum Unilever sau competitorului său indian Enami Ltd. Aproximativ o treime din sătenii din India nu pot să citească, chiar dacă pe fondul veniturilor în creştere este de aşteptat ca vânzările de bunuri de consum în zona rurală să crească de zece ori, până la 100 miliarde dolari, până în 2025.
„Este o pierdere uriaşă pentru companii în sensul în care ei au cheltuit enorm pentru a construi aceste branduri”, spune un partener de la o firmă de consultanţă din New Delhi.
Companii precum Hindustan Unilever, subsidiara din India a companiei cu sediul în Londra şi Rotterdam, cheltuie tot mai mult pentru a face marketing în sate pentru produse de curăţat faţa, produse de întreţinut părul şi rujuri. Gradul scăzut de familiarizare cu aceste branduri şi analfabetismul permit fake-urilor să câştige teren.
Contrafacerea, la 10-30% din piaţă
Între 10% şi 30% dintre produsele de cosmetică, de toale