80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic în România este exportată, principalele pieţe fiind Germania şi ţările nordice, a declarat consilierul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniela Rebega, citată de Agerpres.
''Din păcate, 80% din producţia de miere obţinută în sistem ecologic, circa 3.650 de tone în 2010, a plecat către export în vrac, în special în Germania şi ţările nordice, pieţe unde se înregistrează cel mai mare consum de miere'', a spus Daniela Rebega, prezentă la Târgul Naţional al Mierii.
Ea a precizat că pentru 2011 estimează o producţie de miere obţinută în sistem ecologic cu cel puţin 5% mai mare decât în 2010, în condiţiile în care a crescut atât numărul producătorilor înregistraţi în sistem, cât şi numărul de familii de albine.
''Numărul apicultorilor români aflaţi în conversie sau certificaţi ecologic a înregistrat o creştere de la 867 în 2010 la 927 anul trecut, în timp ce numărul familiilor de albine a ajuns anul trecut la 106.525 faţă de 98.100 în 2010", a explicat consilierul MADR.
Cei mai mulţi producători în sistem sunt în Mureş, cu 14.000 familii de albine şi în Braşov, cu 11.500 de familii.
Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un apicultor ecologic
Potrivit sursei citate, intrarea în sistemul ecologic presupune respectarea unor reguli stricte şi certificarea ulterioară a stupilor, familiilor de albine şi a producţiei de către un organism de certificare acreditat de MADR. ''Apicultorii care vor să intre în sistem ecologic trebuie să folosească doar tratamente cu substanţe naturale în combaterea unor boli ale albinelor, iar albinele trebuie duse în pastoral numai pe culturi certificate sau în floră spontană certificată. De asemenea, o condiţie esenţială este ca fagurile să fie din ceară, iar perioada de conversie să fie de minimum un an", a spus