Zeci de medici din toată lumea susţin că prin medicamentele sau terapiile lor au ajuns să le dea o speranţă bolnavilor de cancer. Libertatea vă prezintă astăzi câteva dintre cele mai noi invenţii care ar putea schimba în bine vieţile pacienţilor loviţi de crunta maladie. Zeci de medici din toată lumea susţin că prin medicamentele sau terapiile lor au ajuns să le dea o speranţă bolnavilor de cancer. Libertatea vă prezintă astăzi câteva dintre cele mai noi invenţii care ar putea schimba în bine vieţile pacienţilor loviţi de crunta maladie.
Un medicament care s-a dovedit eficient în tratarea cancerului colo-rectal este Avastin, lansat recent şi în România. Este primul medicament care inhibă angiogeneza, adică dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc ţesuturile tumorale. Înregistrarea produsului pentru alte forme de cancer va avea loc în lunile următoare. Avastin e aprobat ca medicament de primă linie pentru pacienţii cu carcinom metastatic de colon sau rectal, în combinaţie cu chimioterapia.
Savanţii israelieni au anunţat recent că au creat un vaccin anticancer universal, conceput să anihileze o moleculă care se găseşte la 90% din toate tipurile de cancer şi “să înveţe” sistemul imunitar să localizeze şi să distrugă celulele canceroase. Vaccinul, care a fost numit ImMucin, ar putea ajunge pe piaţă în circa 5 ani şi, potrivit cercetătorilor, ar trata cancerul în stadii incipiente şi tumorile de mici dimensiuni.
O altă metodă minim invazivă de tratare a cancerului ar fi brahiterapia, care constă în injectarea în tumoare, cu ajutorul unui ac, a unor particule de mici dimensiuni. Acestea conţin o substanţă radioactivă de tipul iodului, care se elimină treptat la locul de implantare. Ar fi utilă pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, printre care cel de prostată, de col uterin şi de sân. În România, metoda e deja folosită în cadrul Institutului Oncologi