În urma opririi retransmisiei Antenelor pe platforma Digi Satelit, RCS&RDS riscă să piardă abonaţi, iar trustul media va rămâne fără o parte din audienţă.
Compania RCS&RDS a scos, de vineri, toate televiziunile grupului Intact din serviciul Digi TV Satelit. Astfel, abonaţii serviciului nu mai au acces la Antena 1, Antena 2 Antena 3, Euforia şi GSP TV.
CNA nu poate interveni pentru că principiul „must carry", care obligă cabliştii să retransmită cele mai populare posturi TV, se aplică doar în reţelele de cablu, nu şi la cele satelit. Din acest conflict au de pierdut ambele părţi.
RCS&RDS ar putea rămâne fără abonaţii care vor fi nemulţumiţi că nu mai găsesc în pachetul de bază posturile din oferta pentru care au semnat începerea contractului.
Astfel, oamenii ar putea migra către Romtelecom Dolce, concurentul principal, iar Digi ar putea pierde din supremaţia pe care o deţine pe piaţă. Pe de altă parte, Antenele pierd telespectatori numeroşi, în condiţiile în care, potrivit mai multor surse citate de Mediafax, televiziunile lui Voiculescu au rămas fără aproape 15% din piaţa de distribuţie TV din România, aproximativ un milion de abonaţi la platforma de satelit Digi.
Pierderea telespectatorilor ar aduce un rating mai mic, ce s-ar reflecta în încasări mai reduse din publicitate, dar şi o influenţă mai mică în dezbaterea politică, ştiut fiind faptul că Antena 3 este principala voce a opoziţiei.
Banii - mărul discordiei
Între companiile TV şi cele de cablu se semnează un acord de retransmisie. Surse din piaţă afirmă că, în cazul jucătorilor importanţi, companiile de cablu plătesc sume mari de bani pentru dreptul de retransmisie. Un astfel de contract comercial a dus la conflictul dintre RCS&RDS şi televiziunile familiei Voiculescu.
Antena Group a cerut 7 milioane de euro pe an de la RCS&RDS pentru a-i oferi dreptul de di