Kazahstanul, Turkmenistanul şi Azerbaidjanul se întrec în inventivitate pentru a atrage turişti şi oameni de afaceri bogaţi din întreaga lume, pe malul Mării Caspice.
Trei state din Asia Centrală, care deţin importante resurse de hidrocarburi, alocă sume imense de bani în construcţii care de care mai futuriste pentru a atrage turişti cu bani la malul Mării Caspice. Lupta cea mai acerbă se duce între între Azerbaidjan, Kazahstan şi Turkmenistan. Cele mai ambiţioase proiecte, rivalizând cu cele ale Dubaiului, le are Baku.
Anul trecut, azerii au anuţat că vor amenaja o insulă artificială pe modelul celei construite de Dubai, poate chiar mai spectaculoasă. Aici ar trebui să fie ridicat un oraş maritim care să se întindă pe 30.000 de metri pătraţi, la o distanţă de opt kilometri de ţărm. Acest proiect este prevăzut să se deruleze pe 25 de ani şi a fost încredinţat consorţiului privat azer Avesta.
Imobilele din acest oraş vor avea 25 de etaje, iar cea mai înaltă clădire din lume va fi construită tot aici, un hotel cu 185 de etaje, care se va numi Turnurile din Azerbaidjan. Costul total al acestei insule este estimat la peste 100 de miliarde de euro, sumă ce depăşeşte PIB-ul anual al ţării. Metrul pătrat de spaţiu locuibil este estimat la 3.000 de euro, iar auorităţile speră să recupereze investiţiile din turism, vânzarea şi închirierea de apartamente şi birouri.
Iurte de lux în Kazahstan
Kazahstanul, deşi stă mai bine la capitolul rezerve de petrol şi gaze, s-a lansat într-un proiect „mai modest" pe malul Mării Caspice. Statul kazah intenţionează să construiască 23 de hoteluri, 4.000 de vile şi reşedinţe de lux pentru 22.000 de persoane, cu 2,8 miliarde de dolari. Locul ar trebui să atragă o jumătate de milion de turişti pe an.
La Kenderli va fi ridicat un oraş de iurte, se vor putea face scufundări şi va fi amenajat şi un l