Socialistul François Hollande a obţinut între 28 şi 30% din voturi, iar Nicolas Sarkozy între 24 şi 27%. Pe locul trei s-a clasat candidata extremei drepte Marine Le Pen, care are între 17 şi 20,7% din sufragii.
Vremea la Paris de ziua alegerilor a fost în deplin acord cu starea de spirit a alegătorilor: enervantă, ploioasă, vântoasă şi total atipică. Zece candidaţi au intrat în cursă, dar primele rezultate arată că niciun candidat nu a câştigat peste 50% din prima rundă şi că primii doi clasaţi - François Hollande şi Nicolas Sarkozy - vor merge la înfruntarea din turul al doilea, pe 6 mai.
Miza principală a primului tur este care dintre cei doi candidaţi cu şansele cele mai mari va obţine cel mai bun scor: Sarkozy are nevoie să fie primul pentru a-şi relansa campania. Dacă Hollande va ieşi însă pe primul loc, atunci va fi probabil privit ca fiind imbatabil.
Promisiuni de la dreapta la stânga
Alegătorii au votat în contextul unei crizei a zonei euro tot mai acute şi a unui şomaj în creştere în Hexagon. Sarkozy (UMP - centru-dreapta) a promis că va păstra o „Franţă puternică" şi că va reduce deficitul uriaş al ţării, inclusiv taxându-i pe cei care părăsesc Franţa din motive fiscale.
A cerut şi prioritate europeană pe teritoriul statelor UE în privinţa licitaţiilor publice şi a ameninţat că va retrage Franţa din Schengen dacă ceilalţi membri nu vor face mai mult pentru a opri imigraţia ilegală dinspre state non-UE. Rivalul său socialist a promis justiţie socială, să mărească taxele impuse marilor corporaţii şi celor care câştigă peste un milion de euro pe an.
Preşedintele Sarkozy a venit la vot însoţit de soţia sa, Carla Bruni
Vrea şi să ridice nivelul salariului mediu, să creeze 60.000 de posturi de profesori şi să scadă vârsta de pensionare de la 62 la 60 de ani pentru anumite profesii. Entuziasm p