Parlamentul urmează să dezbată şi să voteze, astăzi, moţiunea de cenzură pe care USL a depus-o, miercurea trecută, împotriva Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat, cu ocazia depunerii moţiunii, că grupurile USL au 217 voturi, iar numărul necesar pentru ca moţiunea să treacă este de 231. Senatorul Mihaela Popa a demisionat, joia trecută, din PDL şi s-a înscris în PNL. În aceeaşi zi, senatorul UNPR Corneliu Grosu a anunţat că urmează să voteze în favoarea moţiunii, din cauză că Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş duce la o segregare a învăţământului medical mureşean, printr-o "intervenţie brutală" a Executivului.
Deputatul Marius Dugulescu şi senatorul Dorin Păran au părăsit, vinerea trecută, PDL, înscriindu-se în PNL. De asemenea, deputatul Iosif Blaga intenţionează să urmeze traseul celor doi, au anunţat surse din PNL.
În cazul în care această mutare se realizează, iar Corneliu Grosu îşi păstrează decizia anunţată joia trecută, numărul de voturi de care mai este nevoie pentru ca moţiunea de cenzură să treacă ajunge la nouă.
Presupunând că niciun alt membru al partidelor care formează coaliţia de guvernare (PDL, UDMR şi UNPR) nu mai alege să treacă în tabăra Opoziţiei până la momentul votului sau să voteze în favoarea moţiunii, aceste voturi trebuie strânse din rândul grupului minorităţilor şi cel al parlamentarilor neafiliaţi.
Cum minorităţile au votat, de fiecare dată, în acelaşi fel ca şi coaliţia de guvernare, în actualul legislativ, speranţele USL par să se îndrepte către cei unsprezece parlamentari independenţi (doi senatori şi nouă deputaţi). În condiţiile în care deputatul Mihail Boldea se află în arest, numărul independenţilor se reduce la zece.
Deputatul Mircia Giurgi