Şef de promoţie al Facultăţii de Istorie din Cluj, profesor de liceu iar din 1993 universitar, şef al Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, fost prorector pentru o scurtă perioadă, între 2007 şi 2008, iar din 2008 decan al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, profesorul Ioan Horga are - dintre cei şase candidaţi la funcţia de rector al Universităţii orădene - programul cel mai realist, dar şi cel mai îndrăzneţ. De ce candidează şi de ce propune reforme care pot transforma Universitatea din temelii, explică în interviul acordat BIHOREANULUI.
- Cât mai poate funcţiona Universitatea orădeană în actuala structură?
- Cred că un an, nu mai mult, pentru că nu s-a adaptat timpului. E prea întinsă cantitativ, iar eu cred că-i trebuie o organizare mai suplă, fiindcă orice corp se mişcă mai bine dacă este suplu. Ca membru de comisie ARACIS (n.r. - Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), am putut constata că există universităţi care s-au restructurat mai repede şi funcţionează mai bine, precum Universitatea de Vest din Timişoara (de la 17 la 9 facultăţi) ori cea din Craiova (de la 19 la 11 facultăţi, care acum se reduc la 9). În viziunea mea, rectorul nu trebuie să fie un simplu gestionar care citeşte şi semnează acte, ci persoana care să propună politicile de dezvoltare ale Universităţii, adică să imprime o direcţie şi un scop. Scopul nu poate fi bătutul pasului pe loc, iar direcţia nu poate fi decât înainte.
- Care sunt cele mai importante obiective pe care le propuneţi?
- Vreau în primul rând să scoatem Universitatea din ghetoizare, să reluăm dialogul instituţional, care în ultimul an a lipsit, cu Ministerul Educaţiei, ARACIS, CNATCU (n.r. - consiliul de atestare a titlurilor universitare), CNFIS (n.r. - organismul ce propune finanţarea universităţilor). Vreau să obţinem gra