Principiul lui Pareto, celebrul 80/20, reprezinta legea care, pentru multi oameni de afaceri, a insemnat colacul de salvare in vremuri de restriste. Totodata, teoriile expuse de italianul Pareto pot avea efect si in plan personal, pentru cei care aplica cu strictete regulile sale.
80/20 este raportul dintre resursele investite si rezultatele obtinute, sau, altfel spus, este formula care ilustreaza realizarea echilibrului de piata. Creatorul sau a fost Vilfredo Pareto, sociolog, economist si inginer italian care, la sfarsitul secolului al XIX-lea, a observat ca, in fiecare tara, indiferent cat de bogata este aceasta, 80% din bani se concentreaza in mainile a 20% din populatie, potrivit About Management.
Principiul lui Pareto mai este cunoscut si ca Legea lu Pareto sau Legea Elitelor. Regula 80/20 spune ca 20% din resursele investite (bani, oameni, etc.) contribuie la 80% din rezultatele finale obtinute (castiguri, pierderi, etc). Principiul lui Pareto poate fi interpretat in mai multe moduri, nefiind valabil doar pentru sfera economica.
De exemplu, cataclismele naturale, mai rar intalnite(tornade, tsunami, cutremur), provoaca cele mai mari pagube, 20% dintre strazile unui oras aduna cel mai mare trafic din acea urbe, 20% dintre calitatile pozitive(talentul) ale unui unui om stau la baza a 80% din succesele sale, arata Mind Tools.
In consecinta, pentru ca afacerea ta sa prospere, concentreaza-ti atentia asupra celor 20% dintre angajati care sunt cu adevarat importanti pentru tine si aduc 80% din castigurile companiei tale. Pe aceeasi logica, pentru tine, sunt importante cele 20 procente din produsele care aduc 80% din castiguri.
Asa ca, inainte de a face un pas important in dezvoltarea afacerii, cercetati exact de unde provin profiturile si pierderile (este cunoscut, de asemenea, ca, in unele cazuri, 20% din a