Panoplia inginerului devean Corneliu Birtok –Băneasă a fost întregită cu un nou trofeu: aur la salonul de inventică de la Geneva. În plus, hunedoreanul și-a adjudecat medalia de aur și un premiu special din partea delegației Poloniei.
Invenţia inginerului auto din Deva, denumită “Filtru supraaspirant universal pentru motoarele de mare litraj”, asigură o scădere a consumului de combustibil între 8 şi 12%, la autobuzele de călători, în condiţiile unui trafic urban. Folosirea dispozitivului permite ca motorul autobuzului să dezvolte o putere mai mare, în condiţiile în care acesta funcţionează cu o turaţie mai mică. Diferenţa de turaţie a motorului se reflectă astfel într-o economie de carburant, care poate ajunge până la 15 litri la 100 de kilometri parcurşi.
“Este o medalie care mă onorează mai ales că aurul obținut la Geneva are o conotație specială pentru orice inventator. În plus, pe perioada competiției am participat și la două seminarii organizate de CERN ceea ce m-a încântat”, a spus inventatorul hunedorean.
Participarea inventatorului Corneliu Birtok-Baneasa la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva a fost posibilă în urma selecţiei naţionale organizate de Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Ştiinţifică. Manifestarea, programată în perioada 18-22 aprilie a reunit 798 de inventatori din 46 de ţări, fiind prezentate aproape 1.000 de invenţii.
În urmă cu mai puțin de o lună, Băneasă câștiga a zecea ediție a Salonului Internațional de Cercetare, Inovare și Inventică, "ProInvent" desfășurat la Cluj-Napoca . Filtrul lui Băneasă a fost premiat la mai multe saloane internaţionale de inventică din ţară şi străinătate şi este experimentat în prezent pe autobuze din Tulcea şi Alba-Iulia.
"Prin reducerea consumului, filtrul inventat de Corneliu Birtok Băneasă ajută şi la reducerea poluării – un aspect foarte important pentru STP