La peste jumătate de secol de la primele discuţii, după trei ani de la reluarea lucrărilor la noua clădire (începute încă din 1986) şi la patru luni de la inaugurarea oficială, noul sediu al Bibliotecii Naţionale, situat în bulevardul Unirii, îşi va deschide luni porţile pentru publicul larg.
Într-o primă fază, vor fi disponibile şapte din cele 14 săli de lectură şi spaţiile multifuncţionale, unde vor fi organizate diverse activităţi, precum expoziţii, conferinţe sau ateliere demonstrative, şi unde, în zonele special amenajate, va putea veni oricine are nevoie de un loc propice studiului, inclusiv grupuri de elevi şi studenţi care lucrează la proiecte comune. În incinta Bibliotecii Naţionale urmează să fie deschise şi două cafenele.
Spaţii complementare sălilor de lectură, foto: Cătălin Abagiu
Spaţiu destinat expoziţiilor, foto: Cătălin Abagiu
"Întreaga activitate se desfăşoară în jurul atriumului. Obiectivul a fost de a avea lumină naturală cât mai mut timp posibil în toate zonele Bibliotecii Naţionale, săli de lectură şi spaţii multifuncţionale. În spaţiile complementare sălilor de lectură, pot veni studenţi sau cercetători, practic, publicul larg, unde cu propriul laptop sau altă tehnologie îşi pot desfăşura activitatea. Nu toate etajele sunt destinate publicului. De exemplu, ultimul etaj este pentru depozitul legal intangibil. Etajele 5 şi 6 vor fi pentru colecţiile speciale, activităţile de digitizare şi Centrul naţional pentru restaurarea documentelor, în timp ce etajele inferioare sunt cele cu sălile de lectură, distribuite tematic", a explicat pentru gândul Elena Târziman, directorul Bibliotecii Naţionale.
Săli de lectură tematice
Una dintre cele şapte săli de lectură este destinată special elevilor din ciclul primar şi gimnazial, care vor avea astfel acces la titlurile din bibliografia şcolară, diverse cul